Vereniging Ons Amsterdam
voor kunst & historie, cultuur & architectuur

Kom naar onze lezingen over Amsterdam en ga mee op excursie!

Ons Amsterdam Foto 1De Vereniging Ons Amsterdam stelt zich ten doel de kennis over Amsterdam in de meest ruime zin te bevorderen. Dit doet zij door middel van lezingen en excursies waarin facetten van de rijke culturele geschiedenis van Amsterdam belicht worden. Daarnaast besteedt de vereniging ook ruime aandacht aan de ontwikkelingen in kunst en cultuur, historie en architectuur in onze prachtige stad.
De vereniging is opgericht in 1949 en heeft 1400 leden. Zij kent vier afdelingen, die elk een eigen programma verzorgen. De afdeling Zuid houdt haar lezingen in het Huis van de Wijk Lydia en wel in de benedenzaal op elke tweede donderdagavond van de maand. Aanvang: 20.00 uur. Entree: Gratis voor leden, gasten betalen € 5,00.

Op het programma voor het tweede halfjaar 2018 staan de volgende lezingen gepland:

Donderdag 13 september: “Noord en Zuid” door Bas Kok
Wat is de bronrivier van Amsterdam? Is het de Amstel, of misschien toch het Waterlandse Die, die andere veenrivier die ten noorden van de stad ligt?

Donderdag 11 oktober: “De vele gezichten van de Waalse Kerk” door Willem van Bennekom
De Waalse Kerk aan de Oudezijds Achterburgwal is van oorsprong een van de oudste bedehuizen van Amsterdam. De geschiedenis van het tegenwoordige gebouw gaat terug op de kapel van het begin 15e eeuw gebouwde Paulianenconvent.

Donderdag 8 november: “Het Oosterdok” door Titus Dekker
Aan de hand van uniek beeldmateriaal zal Titus Dekker ingaan op het dichtslibben van de haven en het ontstaan van het Oosterdok. De lezing zal verteld worden vanuit een maritiem perspectief.

Donderdag 13 december: “De Stille Omgang” door Marijke Elsenburg
Amsterdam wordt ook wel eens “Mirakelstad” genoemd. Deze kwalificatie ontleent de stad aan het feit dat het een oude bedevaartsplaats is, waar al sinds de middeleeuwen een mirakel wordt geëerd.

 

Ons Amsterdam Foto 2Wanneer: elke 2e donderdag van de maand, 20.00 – 22.00 uur
Meer info: Dini de Braal
Tel.: 0207703659
Email: dini_de_braal@zonnet.nl

Zie ook onze website www.onsamsterdam.info