Vereniging Ons Amsterdam
voor kunst & historie, cultuur & architectuur

Kom naar onze lezingen over Amsterdam en ga mee op excursie!

Ons Amsterdam Foto 1De Vereniging Ons Amsterdam stelt zich ten doel de kennis over Amsterdam in de meest ruime zin te bevorderen. Dit doet zij door middel van lezingen en excursies waarin facetten van de rijke culturele geschiedenis van Amsterdam belicht worden. Daarnaast besteedt de vereniging ook ruime aandacht aan de ontwikkelingen in kunst en cultuur, historie en architectuur in onze prachtige stad.

De vereniging is opgericht in 1949 en heeft 1400 leden. Zij kent vier afdelingen, die elk een eigen programma verzorgen. De afdeling Zuid houdt haar lezingen in het Huis van de Wijk Lydia en wel in de benedenzaal op elke tweede donderdagavond van de maand.

Aanvang: 20.00 uur. Entree: Gratis voor leden, gasten betalen € 5,00.

 

Op het programma voor het eerste halfjaar 2019 staan de volgende lezingen gepland:

Donderdag 10 januari: “De geschiedenis van Amstelveen” door Anneke Bulk

Van een onbeduidend kerkdorpje tot het begin van de 20e eeuw groeide Amstelveen uit tot een groene, ruim aangelegde voorstad van Amsterdam met 80.000 inwoners.

 

Donderdag 14 februari: “De geschiedenis van de Indische Buurt” door Huibert Teekens

Verstopt achter de spoordijk, in het oosten van Amsterdam, ligt de Indische Buurt. Gebouwd vanaf 1900 aan de rand van de toenmalige stad. De straten hebben er exotische namen, genoemd naar de eilanden en plaatsen in Nederlands-Indië.

 

Donderdag 14 maart: “Magie van het IJ” door Aafke Steenhuis

Spreekster beschrijft de grote veranderingen in Amsterdam-Noord en de geschiedenis ervan. Ook de bouw van dijken, de vele overstromingen en de groeiende populariteit van Noord komen aan de orde.

 

Donderdag 11 april: “Muiden” door Guus Kroon

Muiden is een oude stad, die voor het eerst genoemd werd in 777. Toen stond er al een kerk en waren er visgronden. In 1122 verleende Keizer Hendrik V aan Muiden stadsrechten.

 

Donderdag 9 mei: De Heemparken van Amstelveen” door Walter Busse

In Amstelveen liggen twee betoverende rijksmonumenten in het groen. Dit zijn de Heemparken de Braak en het dr. Jac. P. Thijssepark. Deze parken hebben in 2011 een rijksmonumentenstatus verkregen.

 

 

Ons Amsterdam Foto 2Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Meer info: Dini de Braal
Tel.: 0207703659
Email: dini_de_braal@zonnet.nl

Zie ook onze website www.onsamsterdam.info